Scurt istoric al evoluției marketingul politic și electoral bazat pe paradigme culturale și reprezentări sociale
M31
Marketingul politic, și mai ales cel electoral au avut și au la baza resorturi profunde ale reprezentărilor sociale pentru că toți cei care și-au asumat rolul de candidați sau conducători politici autonumiți sau aleși prin războaie sau procese electorale avansate au atins succesul și au gustat din paharul puterii doar înțelegând rafinatele resorturi interne ale electorilor și a comunității din care făceau parte. Aceste resorturi au la baza norme comune de comportament social și modul în care conducătorii erau priviți de popor, adică ceea ce numim reprezentare socială.
Reprezentările sociale sunt sisteme de cunoaștere de bun simț și practică socială; ele oferă lentila prin care se poate vedea și crea realități sociale și politice, mediază relațiile oamenilor cu aceste lumi sociopolitice și apără identitățile culturale și politice. Prin urmare, reprezentările sociale sunt cheia pentru conceptualizarea participării ca activitate care situează indivizii și grupurile sociale în lumea lor sociopolitică. Participarea politică este în general văzută ca fiind condiționată de apartenența la grupuri sociopolitice și, prin urmare, este adesea legată de cetățenie. Adesea, participarea politică este definită ca abilitatea de a-și comunica punctele de vedere către elita politică sau instituția politică , sau pur și simplu implicarea explicită în politică și procesele electorale. Cu toate acestea, ne extindem înțelegerea participării politice la toate relațiile sociale și, de asemenea, dezvoltăm un model mai agentic în care indivizii și grupurile construiesc, dezvoltă și rezista propriilor opinii, idei și convingeri.
Putem avea accepțiunea că pentru a fi cetățean al unei societăți sau membru al oricărui grup social, un candidat politic trebuie să participe ca atare. Această afirmație poate fi înțeleasă cel mai bine în creuzetul democrației- Agora- ca și manifestare a marketing-ului politic și electoral al vremurilor.
Prima forma de marketing politic a fost deci discursul oratoric al candidaților proveniți din elitele Greciei dar și a contra candidaților lor care se gândeau încă de atunci și aplicau practici electorale de mituire a electoratului cu monede.